Selecteer een pagina

Ruim 200.000 trekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) staan niet in het verzekeringsregister van de RDW. Bij een aanhouding of geautomatiseerde controle kan dit leiden tot waarschuwingsbrieven of tot boetes van zo’n € 600,-.

Sinds 1 januari 2022 zijn alle trekkers en MMBS’en verplicht om niet alleen met hun kenteken bij de RDW geregistreerd te staan, maar ook met de bij dat kenteken horende WAM-verzekering. Eigenaars dienen daarom hun kentekengegevens (inclusief de meldcode, de laatste 4 cijfers van het chassisnummer) door te geven aan hun verzekeraar. Die zorgt vervolgens dat de verzekering in het register van de RDW aan het kenteken wordt gekoppeld. Dit moet binnen 28 dagen na de afgifte van het kentekenbewijs zijn geregeld.

Dat doorgeven aan de verzekeraar kan eenvoudig via website, telefoon, e-mail of assurantietussenpersoon, maar in de praktijk vergeten veel eigenaars het toch, zo blijkt. Grote kans dat dit ook geldt voor een van uw cliënten, want het RDW-register telde eind december amper 90.000 vermeldingen van een verzekering. Wat betekent dat de eigenaars van ongeveer twee op de drie voertuigen hun kenteken(s) nog niet aan hun verzekeringsmaatschappij hebben doorgegeven.

Wie twijfelt kan met een paar muisklikken checken of voertuigen als verzekerd geregistreerd staan: voer het kenteken in bij de ‘kentekencheck‘ op de RDW-website en kijk dan onder ‘Status van het voertuig’ bij ‘WAM verzekerd’. De verzekeringsplicht geldt niet voor geschorste voertuigen.

Verzekering:
Wilt je een landbouwvoertuig verzekeren, neem gerust contact met ons op.
Of vraag een offerte aan via de volgende link: https://combee.nl/auto-wijziging en vermeld bij opmerking wat voor voertuig het betreft.