Selecteer een pagina

Scheiding

Wat gebeurt er met ons huis?
Je huis is een belangrijk onderdeel van je bestaan. Je woont er niet alleen, maar je hebt er ook herinneringen. Het is een deel van je leven. Tegelijkertijd is een huis ook gewoon een object dat geld waard is. En de waarde ervan moet dus verdeeld worden als je gaat scheiden.

Wie blijft er in het huis wonen?
Aangenomen dat jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, moet de waarde van het huis verdeeld worden. Het is natuurlijk mogelijk dat een van jullie in het huis blijft wonen. Maar dan moet diegene wel genoeg geld hebben om in zijn of haar eentje de hypotheek op te brengen. Is dat geld er niet? Dan moet je het huis verkopen en de waarde, de winst, en de schulden ervan verdelen.

Hoeveel moet ik mijn ex-partner betalen voor het huis?
Als jij in het huis blijft wonen, moet je je partner uitkopen. Hou er rekening mee dat dat niet alleen betekent dat je in je eentje de hele hypotheek moet betalen, maar ook de helft van de overwaarde van het huis. Daar heeft je ex-partner namelijk recht op. Het is mogelijk dat je ergens een spaarrekening hebt met dat bedrag. Zo niet, dan moet je de hypotheek verhogen. Hoe dan ook heeft je partner geen enkele verplichting meer bij de bank of verzekeringsmaatschappij op het moment dat jij zijn helft van het huis van hem koopt. Je koopt hem zogezegd uit.

Is de hypotheekverhoging aftrekbaar?

Ja, de belasting ziet het extra geld dat jij aan je partner moet betalen als geld dat je uitgeeft voor de aankoop van een eigen woning. Daarmee is het gewoon aftrekbaar.

Waar moet ik verder aan denken?
Als je het huis gaat verdelen, of de hypotheek wilt verhogen, moet je langs de notaris. Dat kost geld. Je moet je huis waarschijnlijk opnieuw laten taxeren en je hypotheek veranderen. Dat doet de bank, maar ook dat kost geld. Het is al met al best een ingewikkelde toestand.

En als je niet onnodig duur uit wilt zijn, is het verstandig om eens te gaan praten met ons met name in echtscheidingszaken gespecialiseerde Erkend Hypothecair Planner. Hij kan u hierover alles vertellen.

Maak gerust een afspraak met ons en wij gaan uiteraard heel vertrouwelijk met u gegevens om.