Selecteer een pagina

Borgstelling van ouders aan kinderen


AssssssssEen woning voor uw kind

Een eerste huis kopen is voor veel jonge mensen niet meer te betalen. Bij een woning van € 150.000 heb je eigenlijk al een inkomen nodig van € 35.000 per jaar, dit is niet voor iedereen weggelegd. Het is daarom niet vreemd dat sommige ouders hun kinderen willen helpen bij de stap naar een eigen huis. Geldverstrekkers spelen in op deze behoefte maar er zijn ook andere mogelijkheden. Daarnaast moet u rekening houden met fiscale wetgeving en risico’s.

Aankoop woning
Als u uw kind wilt helpen bij de aankoop van een eigen woning zijn er een aantal opties:
1. u stelt zich borg voor zijn of haar hypotheek
2. u leent uw kind een geldbedrag voor de aankoop (familiebank)
3. u schenkt uw kind een geldbedrag voor de aankoop

Borgstelling
Dit kan doordat u een hypotheek op uw eigen woning neemt of door het meetekenen voor de hypotheek van uw kind. Door het meetekenen worden de ouders hoofdelijk aansprakelijk voor de schuld, Hier dient u goed over na te denken. De ouders kunnen namelijk in de financiële problemen komen als het kind de hypotheekrente niet meer kan of wil betalen. Goede voorlichting door een adviseur is in dit geval noodzakelijk.

Geld lenen
Als de ouders zelf geld aan het kind lenen kan er fiscaal creatief worden gehandeld binnen een bandbreedte. De rente is voor de ouders onbelast (box 3) en bij het kind aftrekbaar. Daarnaast kan er een afsluitprovisie worden gevraagd die ook onbelast kan worden ontvangen door de ouders (en bij het kind aftrekbaar is). Het is wel verstandig dit goed vast te leggen en wellicht vooraf te overleggen met de belastingdienst. Daarnaast kunnen de ouders overwegen om de renteontvangst te combineren met een schenking. Goed advies is hierbij absoluut noodzakelijk.

Schenking aan uw kind
Als u over spaargeld beschikt of uw woning geheel vrij van hypotheek heeft kunt u overwegen om het geld voor de aankoop van de woning aan uw kind te schenken.

Belastingvrij schenken voor de woning (Link naar uit leg)
Tot €103.643 schenken aan wie je maar wil, kan sinds 1 januari 2017 zonder dat je de begunstigde schenkbelasting hoeft te betalen. Voorwaarde is wel dat het geld gebruikt wordt voor kort gezegd ‘zijn koophuis’ en dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar is.
Actueel overzicht belastingvrijschenken 

Conclusie
Laat u goed adviseren welke optie het beste bij u past. Een goed advies voor dit soort constructies is voor u voordelig en noodzakelijk. Creatief uw kind helpen is een goede zaak, mits deskundig uitgevoerd. U kunt overwegen om de aankoop van de woning door uw kind te combineren met een jaarlijkse schenking, hiermee doet u ook direct aan estate planning.