Selecteer een pagina

Bankspaar Hypotheek

Zo werkt een Bankspaar Hypotheek.
De bankspaarhypotheek is een vrij eenvoudig product en vrijwel identiek aan de voorwaarden en opbrengsten van spaarhypotheken. De rentevergoeding over het saldo op de spaarrekening is gelijk aan de hypotheekrente. Kies een bankspaarhypotheek als je géén of slechts een lage overlijdensrisicoverzekering nodig hebt. Ook in andere gevallen is de bankspaarhypotheek vaak eerste keus.

Niet voor starters
Helaas is deze hypotheekvorm sinds 2013 niet meer afsluitbaar voor starters. Een afgesloten bankspaarhypotheek blijft gewoon doorlopen. Deze kun je ook oversluiten naar een andere geldgever of meenemen bij verhuizing. Je mag de verzekering echter niet verhogen of de looptijd verlengen. Als je een hogere hypotheek nodig hebt, moet je dat deel van de lening in minimaal 30 jaar aflossen. Dit kun je via een annuïteitenhypotheek doen.

Koppeling hypotheekrente en spaarrente
Bij een (bank)spaarhypotheek leen en spaar je tegelijkertijd. Tijdens de looptijd betaal je rente over het hele hypotheekbedrag en spaar je daarnaast maandelijks via een gekoppelde spaarrekening. De hoogte van het spaarbedrag wordt zó vastgesteld, dat aan het einde van de looptijd het spaarsaldo gelijk is aan de hypotheekschuld. Je moet de hypotheek daarmee in één keer aflossen.
Een spaarhypotheek is een van de veiligste hypotheekvormen. Door de koppeling van de hypotheekrente aan de spaarrente heb je namelijk vrij stabiele lasten.

Overlijdensrisicoverzekering naar keuze
In de bankspaarhypotheek zit geen overlijdensrisicoverzekering. Dat wil niet zeggen dat je die niet hoeft af te sluiten. Als de hypotheek vrij hoog is in verhouding tot de waarde van de woning, zal de geldgever meestal eisen dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Je ben echter vrij in de keuze van de verzekeraar. Dit is een groot voordeel. De premieverschillen tussen de verschillende overlijdensrisicoverzekeringen zijn erg groot. Je bespaart al snel enkele duizenden euro’s. Omdat de overlijdensrisicoverzekering niet in de hypotheek zelf zit, is de bankspaarhypotheek een stuk flexibeler dan de spaarhypotheek.