Selecteer een pagina


De zomer is officieel ingeluid en de eerste zonnestralen laten zich weer zien. Terrasjes vol met vrolijke mensen genieten dadelijk van het mooie weer. Drukke en gezellige tijden komen eraan voor u als horecaondernemer. Vaak betekent dit ook dat u nieuw personeel moet werven om deze drukte te kunnen opvangen.

Proefdraaien
Goed personeel is tegenwoordig niet eenvoudig te vinden. Maar dat betekent niet dat u met iedereen die zich aanbiedt genoegen moet nemen. Want u wilt natuurlijk wel dat de kwaliteit van de dienstverlening niet in gevaar komt. Dus laat u die nieuwe kok of serveerster gewoon even proefdraaien. Of is dat wel zo’n goed idee?

Voor ‘altijd’ in dienst?
Als u geen schriftelijke afspraken heeft gemaakt met de nieuwe kok of serveerster, bestaat het risico dat die een beroep doet op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Het is in dat geval aan u om aan te tonen dat er slechts sprake is van een proefdag. Het leveren van het bewijs hiervoor kan moeizaam zijn als er helemaal niets schriftelijk vastligt.

Oplossing
Het lijkt een oplossing om de nieuwe medewerker die komt proefdraaien een arbeidsovereenkomst voor een dag aan te bieden. De afspraken liggen dan schriftelijk vast en het is duidelijk dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Maar een nadeel hiervan is dat die overeenkomst dan wel geldt als de eerste overeenkomst. En u mag maar drie arbeidsovereenkomsten sluiten voor bepaalde tijd, daarna is het voor onbepaalde tijd. Bovendien mag u dan in de volgende overeenkomst geen proeftijd meer opnemen.

Het verdient daarom de voorkeur om niet te werken met een dag op proef, maar ‘gewoon’ een arbeidsovereenkomst aan te bieden (van meer dan zes maanden) met een maand proeftijd. U en de werknemer hebben dan een maand de tijd om te beoordelen of het al dan niet bevalt.

Wist u trouwens dat u met een rechtsbijstandverzekering voor bedrijven de door u opgestelde arbeidsovereenkomst voor de zekerheid kosteloos kunt laten nalezen?
Vraag uw adviseur Bas Combee naar de mogelijkheden.

Kortom, iemand een dagje laten proefdraaien heeft zo z’n voordelen, maar is zeker niet zonder risico’s.

Modellen voor een arbeidscontract vindt u op de site van KHN. Ga naar: khn.nl

Bron: Goudse