Selecteer een pagina

Als je een autoverzekering afsluit, kun je kiezen voor een aantal aanvullende dekkingen. Bijvoorbeeld een rechtsbijstandsdekking of een inzittendendekking. Hieronder leggen we je uit welke soorten inzittendenverzekeringen er zijn en wat de voordelen zijn van deze dekkingen.

Soorten inzittendenverzekeringen
Er zijn twee soorten inzittendenverzekeringen, namelijk de;

 • Ongevallenverzekering voor inzittenden
 • Schadeverzekering voor inzittenden

Ongevallenverzekering voor inzittenden (OIV)
De ongevallenverzekering voor inzittenden, kortgezegd de OIV, biedt dekking bij blijvende invaliditeit en/of overlijden. Als jij zelf of je passagiers gewond raken bij een aanrijding dan dekt de zorgverzekering de medische kosten. Met een OIV krijg jij of je nabestaanden een vooraf vastgesteld bedrag uitgekeerd bij blijvende invaliditeit en/of overlijden. Het maakt niet uit wie er schuldig was aan het ongeval.

Schadeverzekering voor inzittenden (SVI)
De schadeverzekering voor inzittenden, kortgezegd de SVI, biedt dekking tegen lichamelijke en materiële schade na een ongeluk. Meestal wordt er tot één miljoen euro gedekt. Met de SVI wordt de werkelijk geleden schade vergoed in plaats van een uitkering met een vooraf vastgesteld bedrag.

Dekking SVI:
De dekking is subsidiair/aanvullend, dus alleen indien schade niet vergoed wordt door een andere verzekering.

 • Materiële schade:
  Gaat het om kapotte spullen, dan is sprake van materiële schade, en de afhandeling van dit soort schade kost meestal weinig moeite.
 • Letselschade
  Zijn er doden of gewonden, dan is er letselschade. Het is dan erg belangrijk dat de schade zorgvuldig wordt afgehandeld;
  Het kan gaan om gevoelige situaties.
  Ook kunnen de schadebehandeling en -vergoeding langer duren.
  Hoe groot de schade van een slachtoffer is, kun je meestal pas goed beoordelen als het slachtoffer (vrijwel) is genezen.
  Het proces om letselschade af te handelen, is vaak complexer en gevoeliger dan bij materiële schade. Daarom zijn hiervoor regels opgesteld: De letselschade raad
  Verzekeraars houden zich bij letselschadebehandeling aan deze gedragscode.
 • In en om de auto
  De dekking van de verzekering geldt wanneer de inzittenden in de auto zitten, maar ook tijdens het in- en uitstappen, of bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van een noodreparatie onderweg. In de polisvoorwaarden staat precies wat gedekt is.
 • Het maakt niet uit of de bestuurder of de andere inzittenden aansprakelijk zijn voor het veroorzaken van de schade.
 • Gevolgschade
  • Schade aan kleding en bagage; – medische kosten; – inkomstenverlies door het letsel; – een eventuele tijdelijke hulp in de huishouding
  • Vaak is op de polis ook smartengeld meeverzekerd

Allebei afsluiten?
Het is niet nodig om zowel een OI als een SVI dekking af te sluiten. Je betaalt dan onnodig veel premie, terwijl de vergoeding van de extra verzekering minimaal is.