Selecteer een pagina

In het eerste kwartaal van 2015 hebben 10.760 huiseigenaren hun hypotheek overgesloten. Dat is maar liefst een stijging van 33% ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

Deze cijfers blijken uit de hypotheekmonitor van IG&H Consulting & Interim. De zeer lage hypotheekrente is uiteraard de belangrijkste reden voor de groei. Ook de stijgende huizenprijzen dragen hieraan bij. Er staan nu minder huizen onder water. Hierdoor is het eenvoudiger geworden om de hypotheek over te sluiten.

Is het aantrekkelijk om je hypotheek over te sluiten?
Bij het oversluiten brengt de bank waar de hypotheek nu loopt een boeterente in rekening. Dit is voor de bank een financiële compensatie voor de misgelopen inkomsten bij het oversluiten. Door deze boete lijkt het niet aantrekkelijk om over te sluiten. Indien de hypotheekrente de komende jaren weer sterk gaat stijgen, kan het zeker uit om over te sluiten met een boeterente.

Helaas weet niemand hoe de rente zich gaat ontwikkelen. Gezien de zeer lage rente van dit moment is het oversluiten zeker het overwegen waard. Laat je vooraf wel goed informeren over de mogelijkheden en de kosten.