Selecteer een pagina

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Het nieuwe jaar is begonnen en natuurlijk horen daar ook financiële veranderingen bij. Wij lichten een aantal veranderingen toe.

Jaarlijks per 1 januari worden er veranderingen doorgevoerd die je in jouw portemonnee merkt. Dat is in 2018 niet anders. Niet alle veranderingen zullen jou treffen, maar het is in ieder geval goed om te weten welke veranderingen er in de planning staan.

De tarieven voor de inkomstenbelasting veranderen

Wij kennen een zogenaamd progressief belastingtarief voor de inkomstenbelasting. De tarieven zijn onderverdeeld in vier groepen. Over een hoog inkomen wordt meer belasting betaald dan over lagere inkomsten. Bij een inkomen vanaf 68.507 zit je in de hoogste belastingschijf. Over inkomen boven dit bedrag betaal je vanaf 2018 een tarief van 51,95 procent. Dit is 0,05 procent minder in vergelijking met 2017. In de lagere belastingschijven is het tarief met 0,05 procent verhoogd. Het verschil is iets groter dan het op het eerste oog lijkt. Over een groter deel betaal je in 2018 een lager tarief. Je zou in 2018 netto meer over moeten houden na verrekening van de belastingheffing.

Bepaalde boodschappen bij de drogist zijn nu duurder

Een aantal artikelen die je hoofdzakelijk bij de drogist koopt worden duurder door een verhoging van de BTW. Bijvoorbeeld tandpasta, neusspray en zonnebrandcrème vallen niet meer onder het 6 procent tarief, maar onder het 21 procent tarief. Dit ga je wel merken in de portemonnee. Geneesmiddelen als paracetamol en ibuprofen blijven wel onder de 6 procent heffing. Rokers zijn ook weer duurder uit. Het gaat om een prijsverhoging van maximaal 0,36 euro per pakje.

Minder belasting verschuldigd over het spaargeld

In 2017 gold nog een vrijstelling van 25.000 euro per belastingplichtige. Dit jaar is de vrijstelling verhoogd naar 30.000 euro. Ook is er een kleine tariefsverlaging doorgevoerd. Onder de streep betaal je dus minder belasting.

Meer zorgtoeslag en kinderbijslag

Voor de zorgtoeslag is er rekening gehouden met een sterke stijging van de premie voor de zorgverzekering in 2018. Achteraf viel het mee, maar de zorgtoeslag valt hierdoor wel hoger uit. Vooral Nederlanders met de laagste inkomens profiteren van deze verhoging. Ook de kinderbijslag valt hoger uit. Het gaat om een verhoging van 2,3 procent.

Hypotheekrenteaftrek verder versoberd

Het fiscaal voordeel over betaalde hypotheekrente zakt voor huiseigenaren met een inkomen in de hoogste belastingschijf. Het maximaal voordeel was in 2017 nog 50 procent. In 2018 gaat het maximaal nog om een aftrek van 49,5 procent. Bij het kopen van een huis kun je bijkomende kosten niet meer meefinancieren. Je hebt dus spaargeld nodig bij het kopen van een huis.

Wil je alle veranderingen per 2018 doornemen? Hiervoor verwijzen wij jou graag naar de website van de Rijksoverheid.
[/av_textblock]

[av_social_share title=’Deel dit stuk’ style=” buttons=” share_facebook=” share_twitter=” share_pinterest=” share_gplus=” share_reddit=” share_linkedin=” share_tumblr=” share_vk=” share_mail=”][/av_social_share]