Selecteer een pagina

Welke verzekeringen zijn er eigenlijk verplicht?

Welke verzekeringen zijn aan te bevelen en welke zijn verplicht? Voor particulieren zijn er maar twee verplichte verzekeringen. Daarnaast zijn er wel verzekeringen die zeker aan te bevelen zijn, maar verplicht zijn ze niet.

Je moet verzekeren wat je financieel niet zelf kunt dragen. Het afbranden van je huis is een duidelijk voorbeeld van een schade die je niet zelf kunt opvangen. Dit maakt de opstalverzekering en de inboedelverzekering aan te raden verzekeringen. Onderstaande twee verzekeringen ben je verplicht om af te sluiten.

WA autoverzekering (motorrijtuigenverzekering)

Indien je een auto op naam hebt ben je ook verplicht om de auto te verzekeren. Ook in het geval de auto in de garage staat en niet op de openbare weg komt. Je bent alleen ontslagen van je verzekeringsplicht als het kenteken opgeschort is. De auto moet minimaal een WA verzekering voor afgesloten worden. Deze verzekering draagt namelijk de schade die door het voertuig is aangebracht aan anderen. De afkorting staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Het onverzekerd laten van een auto kan je een bekeuring opleveren. Met een onverzekerde auto rijden kan nog veel grotere gevolgen hebben. Deze verplichting geldt uiteraard ook voor andere motorrijtuigen zoals: scooters, bromfietsen en quads.

Zorgverzekering

Ook de zorgverzekering is een verplichte verzekering. Je moet minimaal de zogenaamde basisverzekering afsluiten. Iedereen heeft namelijk recht op medische zorg. Het is dan ook niet meer dan logisch dat iedereen meebetaalt aan de medische zorg. Ook op het niet betalen van de zorgpremie staan sancties.

Daarnaast zijn er nog twee verzekeringen die op zich niet verplicht zijn, maar bij het afsluiten van een hypotheek kunnen ze verplicht gesteld worden. Het gaat om de volgende twee verzekeringen.

Opstalverzekering

Als een huis opbrandt ontstaat er een financieel probleem voor de huiseigenaar en voor de hypotheekbank. De bank heeft een lening verstrekt met het huis als onderpand. Door het opbranden van het huis gaat het onderpand verloren. Door de opstalverzekering verplicht te stellen bij het afsluiten van een hypotheek worden problemen voorkomen.

Verplichte overlijdensrisicoverzekering

De hypotheekbank kan het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering ook verplicht stellen. Bij overlijden van één van de huiseigenaren dreigt de situatie dat de achterblijvers de woonlasten niet op kunnen brengen. Met een overlijdensrisicoverzekering is het risico van de verzekeraar te verkleinen.

Daarnaast zijn er verzekeringen die aan te bevelen zijn. Eén daarvan is de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Deze dekt de schade die door aansprakelijkheid kan ontstaan. Hierbij kun je denken aan het per ongeluk omgooien van een dure vaas bij de buren, maar er dreigen grotere risico’s. Stel door een foutje breng je iemand ten val. De gedupeerde raakt door de val arbeidsongeschikt. Hier kan een zeer grote claim uit voortkomen. In het geval je geen AVP hebt, kun je levenslang betalen om de lasten (deels) te dragen.

Maar niet alle verzekeringen zijn strikt noodzakelijk. Ook moeten verzekeringen zo goed mogelijk afgestemd worden op jouw persoonlijke situatie. Laat je goed adviseren over verzekeringen voordat je ze afsluit.