Gevaren bij het afsluiten van een hypotheek….
Voordat je klaar bent om een hypotheek af te sluiten moet jij jezelf een aantal vragen stellen. Welke vragen zijn het? Kortom, waar moet je op letten?
Op basis van jouw inkomen bepalen geldverstrekkers of ze jou het geld willen lenen. Maar voor jezelf kun je beter ook een aantal afwegingen maken. Dit in verband met de betaalbaarheid, maar ook om te bepalen of je klaar bent voor de aankoop.
Hoeveel kun je maandelijks besteden aan het wonen?
Geldverstrekkers gaan voor het bepalen van wat je maximaal kunt lenen uit van de inkomsten en een aantal vaste lasten. Op basis hiervan zijn ze bereid om je een bepaald bedrag te verstrekken, maar dan is het nog de vraag of je de maandlasten ook echt kunt dragen. En dan zou het zomaar kunnen, dat er geen geld meer overblijft voor sommige hobby’s, vakanties, of die ene studie.
Wat zijn de plannen voor de toekomst?
Mogelijk kun je de hypotheeklasten nu wel dragen, maar wat doen die voor jouw toekomstplannen? Je wilt bijvoorbeeld minder werken, er een jaartje tussenuit of eerder met pensioen. Dit soort plannen kunnen gevolgen hebben voor de betaalbaarheid van de hypotheeklasten. Door het afsluiten van een hypotheek hoef je de plannen niet overboord te gooien, maar neem ze wel mee in een adviesgesprek met jouw hypotheekadviseur.
Wat zijn de financiële gevolgen van het overlijden?
Na overlijden gaat het huis en de hypotheek over op de nabestaanden. Mogelijk kunnen de achterblijvers niet in het huis blijven wonen en moeten ze kiezen voor het verkopen. Dat kun je voorkomen door het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering keert een bedrag uit bij overlijden van de verzekerde. Met de uitkering wordt de hypotheek gedeeltelijk of volledig afbetaald. Door het verzekerd bedrag in de overlijdensrisicoverzekering goed af te stemmen op het bedrag dat nabestaanden nodig hebben na overlijden, kun je jouw nabestaanden beschermen tegen financiële zorgen.
Hoelang wil je in het huis blijven wonen?
Maak voor jezelf inzichtelijk hoelang je in het huis blijft wonen. Meestal weet je het niet, maar je kunt je wel een idee vormen. Een jong stel dat een appartement koopt met maar één slaapkamer gaat waarschijnlijk weer verhuizen zodra er gezinsuitbreiding komt.
Of je wilt na jouw pensionering weer in de buurt van de kinderen gaan wonen. Dit zijn belangrijke zaken bij het kiezen van een rentevaste periode.
Hoeveel eigen geld kun je investeren?
Je hebt eigen geld nodig bij het kopen van een huis. Door ook nog extra spaargeld in te brengen kun je de maandlasten verder verlagen. Het investeren van extra geld kan zelfs onvermijdelijk zijn. Want soms is de hypotheek alleen maar haalbaar wanneer je voldoende eigen geld inbrengt. Maar is dat wel verstandig? Bepaal voor jezelf hoeveel geld je echt kunt investeren. Besef goed dat je geïnvesteerd geld niet weer terug kunt halen uit het huis.
Overleg met jouw hypotheekadviseur wat de financiële gevolgen zijn van het afsluiten van de hypotheek. De hypotheek moet afgestemd worden op jouw leven, niet andersom.