Selecteer een pagina

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Schade door vandalisme is zeer frustrerend. Door een vandaal kan jouw auto zwaar beschadigd raken. Ben je verzekerd tegen dit soort schades?

Een schade aan je auto is per definitie duur om weer te herstellen. Het gaat nooit om tientjes, maar minimaal om honderden euro’s. Met een beetje pech zelfs om duizenden euro’s. Een aanrijding kan je overkomen door een klein stuurfoutje, maar vandalismeschade kun je geen invloed op uitoefenen. Deze schade is met de juiste autoverzekering te verhalen op de verzekeraar, maar vaak is het toch niet verstandig.

Wanneer ben je verzekerd tegen schade door vandalisme?

Dit soort schades is te claimen op de WA casco autoverzekering. Helaas niet op de WA en de WA beperkt casco. Op de WA verzekering kun je nooit een claim neerleggen voor schade aan jouw eigen auto. Bij de WA beperkt casco kun je schades aan jouw eigen auto claimen als het om één van de in de polisvoorwaarde opgesomde oorzaken gaat. Zoals bijvoorbeeld schade door:

  • Storm
  • Loslopende dieren
  • Hagel
  • Ruitbreuk
  • Diefstal

Vandalisme valt hier dus niet onder.

Wat zijn de gevolgen van het claimen op de WA casco?

Het feit dat het verzekerd is wil nog niet zeggen dat het ook verstandig is om de schade te claimen. De schade gaat namelijk ten laste van de opgebouwde schadevrije jaren. De volgende verzekeringsjaren kun je hierdoor tegen een sterke stijging van de premie aanlopen. Om het lastig te maken is dat niet altijd het geval. Heb je bijvoorbeeld meer dan 15 schadevrije jaren? Dan stijgt de premie niet na één schadeclaim. Het aantal schadevrije jaren zakt wel naar 10, maar je merkt het niet in de portemonnee. Je zult het effect wel merken als je bijvoorbeeld maar een paar schadevrije jaren hebt.

Claimen of niet claimen op de WA casco autoverzekering?

Het is een financiële afweging. De hoogte van de uitkering kun je afwegen tegen de premiegevolgen in de komende verzekeringsjaren. Het berekenen van de premiegevolgen is complex. Hiervoor kun je de hulp inschakelen van je verzekeraar of je adviseur. Het effect dreunt namelijk meerdere jaren door. De korting in de autoverzekering zakt bijvoorbeeld van 60 procent naar 40 procent. In het volgende verzekeringsjaar merk je het effect van de schade nog steeds. De korting wordt in het tweede jaar bijvoorbeeld 45 procent. Bij het niet claimen van de schade was de korting doorgestegen naar bijvoorbeeld 65 procent in het tweede verzekeringsjaar.
[/av_textblock]

[av_social_share title=’Deel dit stuk’ style=” buttons=” share_facebook=” share_twitter=” share_pinterest=” share_gplus=” share_reddit=” share_linkedin=” share_tumblr=” share_vk=” share_mail=”][/av_social_share]